KÖNYVAJÁNLÁS

 

Titokzatos  ORCHIDEÁK

 

Mándy Andrea és Pendert Ferenc szerzőktől, 2014 októberében megjelent

hiánypótló könyvújdonság. Kiadó és nyomda: HTSART Budapest – Halász Iván

A mű 450 oldalon, 500 színes fotóval és rajzzal, sok ezer információval, érdekességgel, szaktanáccsal, sok irányból begyűjtött saját, és más hazai és külföldi tartási tapasztalattal lepi meg az olvasót.

A két szerzőt a könyv munkálatai folyamán a mai, kreatív, a témában minél többet tájékozódni és tudni akaró – nem csak kertész és virágkötő érdeklődésű – fiatal generáció tagjai iránti szeretet motiválta. Mint ismert: a szerzők diákkorában, az ezerkilencszázhetvenes – nyolcvanas években magyar szerzők tollából, a magyar nyelven íródott orchidea szakkönyvek száma elenyésző volt. Akkor korlátozottan, külföldi szakirodalomhoz jutni is csak a szakkönyvtárakban lehetett (pl. anno Kertészeti Egyetem Budapest – központi könyvtár).

1

A könyvben egy újszerű nézőpontból, új koncepcióval feldolgozott, felettébb átfogó ismeretanyag áll rendelkezésre, ami kezdőt és haladót bármely szinten, mai orchideakedvelőt – orchideatartót foglalkoztathat.

Bemutatott ismeretanyagunk a trópusi és szubtrópusi orchideák világát öleli fel, a mérsékeltégövi orchideákkal a kiadvány csak érintőlegesen foglalkozik.

A könyv szakmai hitelességét minősítették:

Dr. Grófné Domokos Mária,   Dr. R. Eszéki Eszter,   Retkes József

 

Szórakoztató fejezetek beszélik el a kalandos tengeren túli felfedezések, a versengő orchidea vadászat, a XIX. századi európai és hazai orchidea kultúrtörténet sajátosságait.

A könnyebb átérzés kedvéért tanulmányozzuk az orchidea-növények kialakulását, kiválását évmilliókat visszaugorva, földrajzi elterjedésüket, élőhelyeiket: az eső- és a hegyi nedves erdőket, ezek ember általi pusztulásának mai képét, esetleges törékeny védelmét.

Számtalan utalásból alkothat az olvasó hű képet a sokféle élőhely földrajzi, éghajlati, növénytársulástani és talajtani tulajdonságairól.

Az orchideák botanikai, rendszertani, szaporodásbiológiai érdekességei, beporzó rovaraik, lepkéik világa, természetes megtelepedésük önmagukban is szórakoztató olvasmányok lehetnek.

Könyvünkben megismertetjük az olvasót a fánlakó és a talajlakó orchideák különös életmódjával, szerveik, virágaik, termésük felépítésével, magvaik csírázásával a természetben. Tanulmányozzuk a mesterségesen végezhető szaporításukat maggal, szövettenyésztésből származó növendékekkel, és más módon. Foglalkozunk a keresztezéssel és a hibridek jelentőségével.

Részletes bemutatót nyújtunk az orchideák otthoni tartásának számos egyszerűbb vagy szakszerű helyszínéről, és a termesztő berendezések legfontosabb létesítési kívánalmairól.

Az orchideák környezeti igényeinek biztosítása, ápolásuk sokarcú praktikája, ültető edényeinek, közegeinek bemutatása, a tápanyagellátásuk a kertész, a gyűjtő, a kezdő és a haladó szemszögéből és érdeklődése mértékének megfelelően egyaránt könnyen érthetően, egyszerűen megfogalmazva kerül az olvasó elé.

Az orchideák növényvédelme fejezet egy ismert, klasszikus, iskolai logika szerint épült fel, ugyancsak sok tapasztalati, kezelési tanáccsal.

Bár a könyvet a kezdetétől a végéig átszövi egy árnyalt, az orchideák és erdős életterük ill. gazdanövény társulásaik elpusztítása miatti aggódó figyelemfelkeltés, mégis az ’Orchideák védelme’ fejezet külön, számos konkrétan megfogalmazott, kidolgozott koncepciót és ma egy jól elfogadott, a ’képben levő’ nemzetközi egyezményekkel lefektetett intézkedést, iránymutatást tartalmaz.

Az eddigi, általánosnak nevezhető fejezeteket néhány hasznos, a virágkereskedők és a virágkötők számára megfogalmazott gondolat zárja.

A könyv második felét képező, további fejezetek főként ismert, részben kevésbé ismert orchideanemzetségeket és botanikai fajokat mutatnak be, írnak le.

A több mint 300, részletesen leírt faj mellett, a kapcsolódóan csak említett más botanikai faj, fajta, változat, forma és hibrid száma ennél még sokkal több.

2Mi szerzők reméljük, hogy a könyv írásának és összeállításának sok éves munkája hasznos hozzájárulás a magyarországi orchideakultúra további fejlődéséhez, de a magyar nyelven íródott, hazai, kertészeti szakirodalom gazdagodását is szolgálja. Könyvünk ízlés szerint esti olvasmánynak is érdekes lehet.

A könyv könyvesboltokban 2015-ben nem vásárolható meg, belföldön postai utánvétellel azonban megrendelhető. A fogyasztói ár 6900,- Ft, ez a (nem sürgősségi) csomagküldés tarifájával egészül ki, Budapesten gyors futárszolgálat is igénybe vehető. Ajánlott küldeményként külön kívánságára küldjük. Késedelmes vagy nagy ünnepek előtti, torlódó, postai forgalom miatt nem felelhetünk.

Rendelés e-mail :

mucsitibor@orokzold.t-online.hu     vagy

tillyne.mandy.andrea@gmail.com               vagy levélben:

Pendert Ferenc Szabadság út 55. 2084 Pilisszentiván

 

Reméljük a könyv olvasása kellemes élményt, tartalmas időtöltést nyújt.